Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΣΑΛΑΤΑ: ΜΕ ΦΑΚΕΣ, ΦΕΤΑ, ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ

ΥΛΙΚΑ για 2-4 άτομα (ανάλογα δηλαδή αν θα το σερβίρετε για κυρίως πιάτο ή για πρώτο)
για τις φακές

250γρ φακές (προτιμώ τις ψιλές)
 1 καρότο ψιλοκομμένο
 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 φύλλο δάφνης 
1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη ολόκληρη (προαιρετικά)


για τη σαλάτα
2 παντζάρια βρασμένα και ψιλοκομμένα 
150γρ φέτα (ή και παραπάνω)
 200γρ σολομό καπνιστό ή κάποιο άλλο καπνιστό ψάρι, κομμένο σε λωρίδες ή κομμάτια ανάλογα με το είδος του ψαριού\
 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα (προαιρετικά, μιας και έχει ξερό κρεμμύδι η ίδια η φακή. Του πάει πάντως). Ταιριάζει και το σχινόπρασο, αν βρείτε. φρέσκο θυμάρι ή άνηθο, ή δυόσμο, ή τίποτα! αλάτι, ελαιόλαδο και ξύδι όσο θέλετε 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Βάλτε τις φακές να βράσουν με νερό να τις σκεπάζει. 
Ξαφρίστε τις καλά και σουρώστε τις. Βρίσκω πως αν πετάξεις το πρώτο νερό είναι λίγο πιο εύπεπτες, αλλά αν δεν έχετε προβλήματα πέψης, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα. Επιστρέψτε τις φακές στην κατσαρόλα, καλύψτε τις με νερό και ρίξτε το καρότο, κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης. 
Αν σας αρέσει η γεύση του ρίξτε και μια σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη, ολόκληρη. 
Αφήστε τις φακές να βράσουν για περίπου 20-30 λεπτά, ή μέχρι να κρατάνε λίγο. Ο χρόνος πραγματικά εξαρτάται από την ίδια τη φακή και δεν είναι απόλυτος. 
Σουρώστε τις φακές και πετάξτε το φύλο δάφνης και το σκόρδο, αν χρησιμοποιήσατε. 
Αφήστε τις στο ψυγείο να κρυώσουν καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τις φακές, το ψιλοκομμένο παντζάρι, το φρέσκο θυμάρι, το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγο αλάτι, περιχύστε με λάδι και ξύδι και ανακατέψτε καλά. 
Δοκιμάστε και ξανα-ανακατέψτε. 
Τοποθετήστε τη σαλάτα σε πιατέλα και βάλτε από επάνω τις λωρίδες καπνιστού σολομού. 
Σερβίρετε αμέσως.
Σημείωση: Οι φακές βρασμένες, σουρωμένες μπαίνουν εύκολα στην κατάψυξη ή στο ψυγείο από την προηγουμένη. Όση από τη σαλάτα μείνει, μπορείτε να την απολαύσετε και δυο μέρες μετά, απλά η φέτα γίνεται λίγο ροζ από τα παντζάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου